Hernia operatie

Wanneer je een uitstulping hebt in je wervelkolom waarbij een tussenwervelschijf wordt beschadigd heb je een hernia, om deze te verwijderen moet een hernia operatie worden uitgevoerd; dit is om te voorkomen dat er een zenuw bekneld raakt. In vele gevallen verdwijnt een hernia uit zichzelf of met fysiotherapie, maar wanneer dit niet het geval is, is de enige oplossing een hernia operatie. Tijdens zo’n operatie wordt de beschadigde tussenwervelschijf verwijderd.

Wanneer wordt een hernia patient geopereerd?

Een arts besluit een hernia te opereren wanneer deze een zenuw zodanig bekneld dat er verlammingsverschijnselen ontstaan. Ook wanneer je klachten na zes weken je er nog steeds van weerhouden goed te functioneren besluit de arts vaak om een hernia operatie uit te voeren.

Hoe gaat zo’n operatie in zijn werk?

Tijdens een hernia operatie ligt de patient op zijn buik met zijn rug gebold. Er wordt een snee van zo’n vijf centimeter gemaakt. De uitstulping wordt verwijderd na dat de lange rugspieren opzij zijn geschoven. Afhankelijk van de hernia kan er gebruik worden gemaakt van een naald, kort buisje of endoscoop om de beschadigde tussenwervelschijf te bereiken waardoor de snee minder groot hoeft te zijn (ongeveer twee centimeter).